Studio Opinii |
1 promuj |
Sto smaków Aliny: Perliczka w kapuście | |||
2016-05-31. Kiedyś przytoczyłam, co o perliczkach (pantarkach) pisał w Leksykonie sztuki kulinarnej Maciej E. Halbański: bardzo smaczne, ciemne mięso, przypominające w smaku bażanta; można je piec, dusić, np. ze świeżą, lekko obgotowana kapusta głowiastą. Ludwik Szczepański, poeta Młodej Polski i znakomity gastronom, twierdzi, że tłusta kapusta i delikatne mięso perliczki doskonale sobie odpowiadają (Nowa Uniwersalna Książka Kucharska, Kraków 1949). Przypomniałam sobie tę rekomendację, gdy wypatrzyłam wśród drobiu świeże tuszki perliczek z hodowli wielkopolskich. Sięgnęłam do francuskiego przepisu, który znalazłam w książce Smaki świata. Francja. Danie o nazwie Pintade au chou opisane jest jako zimowe, bo podane na kapu... |
||||
Dodana przez: teles Promowana przez: jola |
||||
2016-05-31 15:12:09 |